Prikkelstorm coaching

Kinderen ontwikkelen zich emotioneel, lichamelijk en cognitief ontzettend snel.

Stap voor stap worden ze steeds meer onafhankelijk en ontwikkelen ze zelfwaardering en zelfvertrouwen. Elk kind doet dat op zijn/haar eigen manier en tempo. Bij sommige kinderen gaat het door (on)bekende oorzaken niet helemaal vanzelf en dat kan zich uiten in lichamelijke klachten, bepaald gedrag en/of op sociaal, emotioneel gebied. Het welbevinden van een kind, komt tot uiting via het lichaam. Kinderen vertellen namelijk vanalles met hun houding en gedrag. Ik ga dan ook uit van een holistische benadering (Lichaam en geest zijn één).

Vanuit mijn praktijk bied ik coaching en ondersteuning aan voor kinderen van 4 tot 12 jaar (en hun ouders) die hooggevoelig en/of temperamentvol zijn en moeite hebben met het verwerken van prikkels. Denk aan een teveel aan prikkels (overprikkeling) en het weer kunnen loslaten van prikkels (ontprikkelen). Overprikkeling kan zich uiten op lichamelijk vlak maar ook door bepaald gedrag te laten zien.

Heeft jullie kind regelmatig het gevoel een vol hoofd te hebben? Geeft het aan dat het buikpijn en/of hoofdpijn heeft? Heeft het moeite met in slaap vallen en/of doorslapen? Deze lichamelijke klachten kunnen een gevolg zijn van overprikkeling.

Bepaald gedrag kan ook een gevolg zijn van overprikkeling. Hieronder een aantal veel voorkomende uitingen:

Overprikkeling komt niet alleen door vervelende dingen, maar kan ook door leuke dingen komen. Zoals een dagje uit, het kijken van een leuke film, een feestje, op vakantie gaan, een speelafspraakje etc. In de nacht worden alle prikkels verwerkt, wat voor veel kinderen kan zorgen voor onrustige nachten of moeite hebben om in slaap te vallen. Bij het slapen gaan ligt de focus op het voelen van je lijf en hoofd. Als het hoofd vol is, dan is het niet gek dat in slaap vallen lastig kan gaan.

Met behulp van o.a. “Prikkelstorm coachingkaarten” geef ik mijn coaching vorm. Daarnaast maak ik ook gebruik van kindermindfullnes, kinderyoga en kindermeditatie oefeningen. Massage en/of massagespelletjes zijn hier ook een mooie aanvulling op.

Hoe de coaching eruit gaat zien, hangt vooral af van waar het kind ondersteuning bij kan gebruiken.  Tijdens een gratis telefonische kennismaking kunnen er vrijblijvend vragen gesteld worden en meer informatie gegeven worden over Prikkelstorm coaching. Wanneer jullie als ouders denken dat deze vorm van coaching passend is voor jullie kind, kunnen we een afspraak maken voor het intakegesprek.  Het intakegesprek is in mijn praktijk, samen met de ouder(s) en afhankelijk van de leeftijd van het kind, met het kind erbij. Binnen 2 weken na de intake zal de eerste coaching sessie zijn. Als ouder ben je tijdens een sessie op de achtergrond aanwezig. Het is gewenst dat je dat met een gepaste houding doet. Zo kan de aandacht echt op het kind gericht worden. Met wederzijds goed vinden zou een gedeelte van de sessies ook alleen met het kind kunnen plaatsvinden.

Mijn doel met de coaching is om kinderen
en hun ouder(s):

Een kind zal zich alleen openstellen voor contact, verbinding en aanraking als het zich veilig voelt en wanneer het wordt gezien. Ik zie het als mijn taak om deze veilige basis te creëren om vanuit daar te kunnen gaan coachen.

Een kind is onlosmakelijk verbonden met zijn ouders, gezin en omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om goed contact met ouders te hebben en tussentijds met hen af te stemmen hoe zij vinden dat het met hun kind gaat. Samen gaan we kijken naar hoe we jullie kind meer kunnen laten stralen!